Problem

Et problem jeg ønsker å løse

Tidlig i semesteret gav Karl Phillip oss en oppgave om å skrive om et problem vi skulle ønske var løst. Oppgaven er inspirert av et sitat fra Jaime Casap, Chief Education Evangelist i Google;

» Ikke spør unge hva de ønsker å bli når de blir store. Spør heller om hvilket problem de ønsker å løse og hvilken kunnskap, ferdigheter og evner de trenger for løse problemet. «

 

Jeg har lenge gått å grublet på hva jeg skulle ønske var løst, for det er så utrolig mye. Jeg, som alle andre skulle selvsagt ønske at det ikke var hverken krig eller hungersnød i verden, eller at det fantes en medisin som kurerte alle typer sykdommer. Samtidig hadde jeg et ønske om å skrive om et problem som var realistisk å løse. Et problem som jeg, med mine kunnskaper og ferdigheter, kunne bidra til å løse. Siden jeg tar en Bachelor innen Pr- og samfunnspåvirkning er det naturlig for meg å være opptatt av både media, samfunn, politikk og ikke minst kommunikasjon. Jeg er enda ikke ferdig utlært, og har masse igjen å lære.

 

Men hvilket problem kan jeg løse med de kunnskapene jeg har? Vel, jeg er en ungdom som hver eneste dag blir påvirket av samfunnet rundt oss. Jeg lever mitt oppe i alt. Dagens samfunn er preget av at vi er mye på nett. Vi er på nett hele tiden, hver dag. Enten det er for å gjøre ukeshandelen, sjekke Facebook eller rett og slett for å bare lese nyheter. Vi lever i et samfunn i dag som er bygget opp på prinsippet om at står det ikke på nett, så er det heller ikke sant. Og det er jo noe i det.. for hvis vi ikke finner informasjon om det på nett, så er sjansen stor for at det faktisk ikke finnes !? Spørsmålet mitt er da; er det da slik at alt som faktisk står på nett er sant?

 

 

Bildelink

Facebook er vel den kanalen hvor det blir delt mest nyheter, og alle de store mediehusene er på Facebook og stolt deler dagens nyheter. Mange av nyhetene som blir delt på Facebook kommer gjerne fra useriøse aktører som produserer det vi kaller typiske «click bait» nyheter. Problemet med slike nyheter er at de sjeldent er helt sanne, og bør taes med en klype salt. De kan nesten sammenlignes som en hvit løgn. For noe av det stemmer helt sikkert, det er bare pyntet litt på for å vekke mer interesse hos publikummet. Disse nyhetene er resultatet av det jeg vil kalle dårlig journalistikk, og som kun er lagd for å generere klikk og likes. De aller fleste vet jo også at slike nyheter er tull og fanteri.

 

Når du for eksempel går inn på VG eller Dagbladet så skjer det noe. De store mediehusene i Norge har en ekstrem autoritet over folket, og alle tror på det som blir skrevet fordi det er skrevet av for eksempel Dagbladet. Det er vel ingen hemmelighet at media er styrt av samfunnet og de sakene som er tatt opp på dagsorden. Dette fordi de ønsker å skrive om de sakene som rører folket. Problemet med dette er at mediene skriver omtrent hva som helst så lenge de vet det engasjerer samfunnet. Det finnes en rekke eksempler på mennesker som har fått livene deres ødelagt fordi media skriver det de tror er sant, uten å faktisk ha sjekket begge sider av saken. Det er et kappløp om å være først ute med de store sakene, så om den andre parten ikke uttaler seg med engang media har fått nyss i en sak kan det faktisk være for sent. Dere har kanskje skjønt hvilket problem jeg har hintet meg inn på?

Problemet jeg ønsker skulle vært løst var at; mediene brukte mer tid på å kvalitetssikre fakta før de publiserte nyheter. Men også at forbrukere skal blir flinkere til å sjekke opp sannheten før man deler ting på sosiale medier. Dette gjelder nyheter fra både seriøse- og de mindre seriøse aktørene.

 

 

Bilde er lånt fra en artikkel i Dagbladet.

 Bildelink

Ambulansesaken

Vi alle husker kanskje nyhetssaken som ofte til omtalt som «Ambulansesaken» i 2007? Hvor to ambulansesjåfører «nektet» å ta med seg en mann av utenlandsk opprinnelse fordi han hadde tisset på seg. Dette er en sak som skapte mye medieoppmerksomhet den sommeren. Alle de Norske mediene slang seg på bølgen, og det var så og si førsteside nyhet hos alle i flere uker. Problemet med nyhetene som prydet førstesidene var at det som stod skrevet ikke var sant, sagt på en annen måte vinklingen på hva som faktisk var historien var tatt ut av perspektiv. Grunnet faktafeil trodde hele Norge på noe som ikke var sant. Problemet var at disse to mennene hadde taushetsplikt ovenfor media og kunne dermed ikke uttale sin side av saken. Hele Norge trodde på det som ble fortalt, selv om det kun var en side av saken som ble fortalt.

 

 

Dagbladet ble faktisk dømt for å ha kommet med en rekke ærekrenkende uttalelser om de angivelige ambulansesjåførene. Dette sa dommerne i rettsaken mot Dagbladet;

«Pressens oppgave er å informere, å avdekke kritikkverdige forhold og også selv å ta standpunkt i ulike saker. I en sak som den foreliggende er det imidlertid etter rettens oppfatning helt klart at pressen må ta hensyn til at det fantes en annen svak part i bildet, nemlig de to ambulansemennene som begge var av den mening at de grunnet sin taushetsplikt ikke hadde noen mulighet til å forsvare seg»

 

Nå er det heldigvis ikke så ofte det er grove overtramp fra de seriøse mediene i Norge. Men det skjer nok oftere enn vi tror, for de aller fleste tar nok ikke opp kampen med «medienorge«. NRK serien «overeksponert» tar opp slike tilfeller som har hendt i det norske mediebildet. Hvor personer har blitt hengt ut offentlig og skadet av medias vinkling på saken. Jeg har sett på episoden fra «ambulansesaken» hvor den ene ambulansesjåføren, Erik Schjenken, uttaler seg om marerittet han har vært igjennom. Jeg anbefaler deg virkelig å se denne episoden, og jeg tror du vil få et annet blikk på saken.

 

Du kan se hele episoden på NRK TV her!

 

Kan problemet løses?

Jeg vet at det er et kappløp om å være først ute med nyhetene, fordi tiden vi lever i krever kontinuerlig oppdatering over det som skjer i hele verden, hele tiden! Av den grunn bør det derfor være en større grunn til å sjekke fakta før man deler noe på internett. Jeg mener jo personlig at dette er noe som er ganske enkelt å gjøre noe med. Det bør stilles enda strengere krav til faktasjekk før mediene publiserer saker. Det kan ha en så enorm skade på enkeltmennesker, og for den saks skyld bedrifter om usanne vinklinger av hendelsen blir delt.

 

Ansvaret ligger ikke ene og alene på medieselskapene, men også hos oss. Deg og meg. Jeg mener også at vi som medlemmer av et samfunn også burde tenke som om to ganger før vi deler noe vi tror er sant. Den siste perioden hvor hele verden har stått ovenfor en enorm flyktningkrise, og hvor flere land har tatt inn mange flyktninger har det også blitt spredd mange usanne nyheter om deres religion og levemåte. For en stund siden kom jeg over en nyhetssak, av en useriøs aktør via Facebook som jeg dessverre ikke finner igjen, om at det ikke lenger var lov å flagge med det Norske flagget fordi dette var krenkende mot våre nye landsmenn. Denne nyheten ble spredd som ild i tørt gress og flere reagerte sterk på denne nyheten. Problemet med denne nyheten var at det overhodet ikke var sant! Vi som mennesker i dette samfunnet har også et ansvar om å sjekke litt fakta før vi drar alle over en kam og plutselig skal hate alle innvandrere fordi vi har lest at det ikke er lov å flagge lengre.

 

Jeg tror ikke det er noen «quick fix» på dette problemet – men et kontinuerlig arbeid. Siden tilgangen på internett er overalt, og det finnes flere hundre aktører som skal komme med nyheten først, så vil det være vanskelig å løse problemet på null komma niks. Dette skal heller være en oppfordring til å bruke hodet før man deler noe over sosiale medier.

 

 

Her er en god video, dog satt litt på spissen som forklarer viktigheten med å sjekke fakta selv før man deler alt mulig man leser på nettet.

 

Vi alle har et ansvar, oss forbrukere og media! Det er ikke nødvendigvis slik at selv om det står på nett så er det sant. Jeg personlig er veldig kritisk ovenfor visse aktører, og tar det med en klype salt. Jeg oppfordrer DEG til å tenke deg om to ganger før du deler en sak, hvor en person ikke har fått uttalt seg, eller om det høres «for godt ut til å være sant» – for da er det gjerne det.

 

/ Anne-Mari Kiær

 

Kilder:

https://tv.nrk.no/serie/overeksponert

http://www.dagbladet.no/nyheter/dagbladet-tapte-i-ambulanse-saken/63696688

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/ambulanse-skandalen/ambulansesjaafoerene-frifinnes-for-rasisme/a/536310/

1 thought on “Et problem jeg ønsker å løse

  1. Helt enig i det du skriver her. Det er absolutt viktig å sjekke kilder nøye før man sprer informasjon, for å unngå å spre falske nyheter og i verste fall ødelegge ryktet til enkelt individer. Dette var veldig spennende å lese og du skriver utrolig godt! Jeg skulle ønske du klarte å løse dette problemet!

    Keep up the good work! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *